Basilicum

Basilicum ct. Methyl Chavicol

Basilicum methylchavicol

Laten we het eerst hebben over de 3 belangrijkste basilicumoliën. De eerste is heilige basilicum of basilicum O. sanctum. De tweede is exotische basilicum of basilicum, ct. methyl chavicol is sterker, kruidiger en peperig naar aroma toe. Ten derde heb je zoete basilicum of basilicum, ct. linalol die een zachter en warmer aroma heeft. Deze werking is meer gebalanceerd en werkt tonifiërend. Deze komt in aanmerking voor parfumdoeleinden. Basilicum methylchavicol daarentegen werkt meer stimulerend. En wordt meer gebruikt in zeep en huishoudelijke producten. Deze aromatische plant heeft blinkende, donkere, ovale en donzige blaadjes. Basilicum heeft een sterk aanwezige parfum en draagt witte bloemen aan het bovenste deel van de stengels. Basilicum is afgeleid van het Griekse woord Basilicos. Deze betekent koninklijk kruid. Vanwege de waarde die dit kruid vertegenwoordigde in het oud-Grieks. 

In deze paragraaf leggen we “Ct.” uit. Dit staat voor chemotypen. Beknopt gezegd, dat zijn planten van hetzelfde geslacht. En hebben een identiek uiterlijk. Maar vertonen een variatie in de chemische bestandsdelen. Door klimaat, hoogte of de bodem.  Er zijn veel verschillende soorten basilicum. Bijgevolg moet deze geïdentificeerd worden volgens hun chemotype.

BOTANISCHE NAAM Ocimum basilicum

FAMILIE Lamiaceae

AFKOMST Vietnam

EXTRACTIE Stoom gedestilleerd van bloeiende kruid

Kleur: kleurloos,- geel

Geur: zoet, kruidig en kamferachtige geur

basilicum

Eigenschappen van Basilicum

Waarvoor gaan we Het gebruiken?

Emtoioneel vlak

De etherische olie heeft een positieve invloed op de geest. Voor mensen die gestrest zijn of het heel druk hebben in hun dagelijkse leven. Deze zuivert de geest en bevordert de concentratie. Daarnaast verlicht het intellectuele vermoeidheid. En als laatste kan je het ook toepassen als tonicum bij zenuwaandoeningen.

Krampstillend

Basilicum olie kalmeert spijsverteringskrampen en gastro-intestinaal. Maar bevordert ook de spijsvertering.

Spierenkrampen

Deze verzacht de spieren voor het sporten en verlicht spierkrampen

Bronchitis

Gunstig voor spanning in het hoofd. En bij ademhalingsproblemen zoals hoesten, verkoudheid en astma.

Hoe gaan we het gebruiken?

Basilicum en zijn toepassingen

Menstruatie

Voeg bij 1 soeplepel jojoba olie (of een andere plantaardige draagolie), 3 druppels Palmarosa toe. Met de bedoeling deze lokaal aan te brengen op de maag.  Je kan dit meerdere malen per dag aanbrengen op de krampen te verlichten. 

Acne

Neem 1 soeplepel plantaardige olie en voeg daar 2 druppels basilicum olie aan toe. Meng deze 2 en breng aan op een watje. Belangrijk om eerst te doen is de huid te reinigen. Vervolgens brengt u deze toepassing aan op de huid. Deze zorgt voor een dieptereiniging. Zorgt voor reiniging van externe verontreinigde stoffen. Maar ook bacteriën, overtollig vuil en vermindert roodheid.

Voetbalsem

Meng 2 druppels basilicum olie met 1 soeplepel draagolie. Masseer dit mengsel in op de voetzolen voordat u naar bed gaat. U kan het ook aanbrengen op de buik of polsen. Het geeft een ontspannend gevoel. En zorgt voor een nachtelijke ontspanning. Deze werkt heel stimuleren voor lichaam en geest. Als extra voordeel verzacht het hoofdpijn. En zal u beter kunnen slapen.

Haar

Neem een handje shampoo, conditioner of beide. Voeg hieraan 2 à 3 druppels basilicum toe. Hiermee kan u dan het haar wassen. Het is bewezen dat deze samenstelling de glans van het haar zal versterken.

waarschuwing

Bij het niet gebruiken van een draagolie kan er huidirritatie ontstaan. Bouw het gebruik van etherische olie langzaam op en gebruik een draagolie. Raadpleeg uw arts als u zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie neemt.

Belangrijke informatie:

Sensha biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling. Wanneer u een ernstige gezondheidstoestand heeft of medicijnen gebruikt, dient u een arts te raadplegen.