Zonnebrand

Zonnebrand Verlichten Met Etherische Oliën

Etherische olie als eerste hulpmiddel bij zonnebrand

Help ik heb zonnebrand! Wat nu? 

Wanneer jouw lichaam teveel wordt blootgesteld aan Uv-licht kan het immuunsysteem worden overbelast. Met als gevolg zonnebrand. Hierbij kunnen sommige etherische oliën helpen. Deze bevatten verbindingen die de symptomen van zonnebrand verminderen en de genezing bevordert. 

Veel etherische oliën hebben meer dan één positief herstellend of beschermend effect. Omdat deze oliën meer dan één actief ingrediënt bevatten, hebben vele een lange lijst met gezondheidsvoordelen. Hieronder een opsomming van de beste etherische oliën bij zonnebrand. 

Feit: vele etherische oliën worden al lang gebruikt bij traditionele geneeskunde.

 

Vitamine C olie

vitamineC-citroen-zonnebrand

Van vitamine C of ascorbinezuur is aangetoond dat het verschillende voordelen heeft die kunnen helpen de symptomen van zonnebrand te verminderen en de genezingstijd verbeteren.

De enige bekende complicatie van het plaatselijk gebruik van vitamine C olie is het blozen van de huid, roodheid en warmte.

Vitamine E olie bij zonnebrand

eieren zonnebrand

Volgens sommige onderzoeken zou vitamine E het risico op zonnebrand verminderen. Ook is aangetoond dat het helpt bij het het vochtbalans van de huid vast te houden en hierbij de hydratatie te verbeteren. Daarnaast helpt het ook ontstekingen te verminderen.

Wanneer etherische olie van vitamine E niet wordt verdunt, kan er huidirritatie ontstaan. Verdun etherische olie altijd met een draagolie.

Etherische olie van eucalyptus

zonnebrand eucalyptus

De extracten van de groenblijvende plant eucalyptus of beter bekend als eucalyptus globulus bevatten belangrijke verbindingen. Er is ook aangetoond dat ze een kankerbestrijdende werking heeft. Deze olie helpt om de verspreiding van kankercellen te voorkomen.

Let wel op met de dosering van etherische olie van eucalyptus. Je kan bijwerkingen hebben zoals uitslag, slaperigheid en in hoge doseringen moeite met ademhaling. Het is belangrijk om nooit eucalyptusolie oraal in te nemen.

Etherische Olie Van Geranium en zonnebrand

geranium zonnebrand

Extracten van de struikgeranium (Pelargonium graveolens) bevatten heel veel verschillende actieve ingrediënten. Geraniumolie is ook nuttig gebleken als kalmerend middel en zenuwtonicum. Hierdoor kan deze nog een krachtigere pijnverlichting bieden bij zonnebrand.

Huidirritatie is de enige geweten bijkomende bijwerking.

Etherische olie van kamille

zonnebrand kamille

De Romeinse kamille (Anthemis nobilis) wordt al eeuwenlang gebruikt als multifunctioneel kruidgeneesmiddel. Dit vanwege zijn verzachtende en kalmerende eigenschappen. Met zijn meer dan 10 actieve ingrediënten, helpt kamilleolie bij verschillende huidaandoeningen. Zoals steenpuisten, psoriasis en zonnebrand.

Zonnebrand en lavandula officinalis

lavendel zonnebrand

Lavandula officinalis bevat ten minste zeven actieve ingrediënten. Hiervan is bekend dat ze de regeneratie van de huid bevorderen en het immuunsysteem versterken. Deze lavendelolie helpt bij symptomen zoals pijn, roodheid en vermindering van zwellingen. Tegelijkertijd verlaagt het ook het risico op infecties.

Mogelijke symptomen zijn uitslag, misselijkheid, rillingen en hoofdpijn.

Etherische olie van pepermunt

etherische olie pepermunt

Mentha Piperita of pepermunt bevat verschillende actieve ingrediënten. Daarnaast is deze het krachtigste in werking tegen zonnebrand.

Wanneer je pepermuntolie wil kopen moet deze van hoge kwaliteit zijn. En ten minste 44% menthol bevatten. Hiernaast kan er wel enige lichte huidirritatie of roodheid voorkomen.

Tea Tree olie bij zonnebrand

new zeeland tea tree

Het extract van de naaldachtige bladeren van de tea tree plant oftewel Melaleuca alternifolia is gebruikt als geneesmiddel voor verschillende gezondheidsproblemen. Waaronder voor veel verschillende huidaandoeningen.

Bekende bijwerkingen in overmatig gebruik zijn droge huid, buikpijn, vochtophoping en bloedveranderingen.