Zoete-sinaasppel

Zoete sinaasappel

Zoete sinaasappel

Zoete sinaasappel als etherische olie is één van de meest populaire oliën binnen aromatherapie. Dit door zijn betaalbaarheid, veelzijdigheid en zijn opbeurend aroma! Daarnaast ook veel gebruikt om een een muffe of rokerige kamer op te frissen. Of als belangrijk bestandsdeel in schoonmaakproducten. Deze vrucht is afkomstig uit het Middellandse zeegebied en de tropische streken. De etherische olie wordt gewonnen uit de schil van de zoete sinaasappel. De methode die hiervoor wordt gebruikt is koud persen. Hierbij wordt druk gebruikt om de olie uit de korst te persen. Daarnaast worden ook bladeren en bloemen gebruikt van de plant. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zoete sinaasappel ‘Citrus Sinensis’ en bittere sinaasappel ‘Citrus Aurantium’.

BOTANISCHE NAAM Citrus Sinensis

FAMILIE Rutaceae

AFKOMST Brazilië

EXTRACTIE Persing van verse schillen

Kleur: oranje, gele, -donkere olie

Geur: verfrissende, intense en typische geur van sinaasappel

Zoete sinaasappel

Eigenschappen van Zoete sinaasappelolie

Waarvoor gaan we het gebruiken?

Angst en depressie

Etherische olie van zoete sinaasappel lijkt symptomen zoals angst en depressie te verminderen. Een studie toonde dit aan met aromatherapie. Dit verlaagde de hartslag en stress bij kinderen tijdens een tandheelkundige ingreep. In een andere studie bleek er een positief effect op vrouwen tijdens een bevalling. Nl, men rapporteerde minder angst na het inademen van de etherische olie tijdens de bevalling.

Bovendien toonde een andere recente studie het mogelijk effect op depressie. De onderzoekers ontdekten dat muizen minder depressieve gedachten vertoonden wanneer ze zoete sinaasappelolie inhaleerden.

 

Gewichtsverlies

In een studie van 2019 evalueerden men gewichtsverlies bij ratten. Deze kregen capsules met etherische sinaasappelolie toegediend. Hier ontdekten ze afname in gewicht. Als zowel een verlaagd cholesterol.

 

Pijnstillend

Een onderzoek uit 2008 waarbij mensen met kniepijn onderzocht werden. Daarbij bracht men etherische olie van gember en sinaasappel aan op de huid. In vergelijking met de controlegroep, rapporteerden de mensen die etherische olie hadden aangebracht op korte termijn een grote pijnverlichting.

In 2017, onderzochten de onderzoekers het verband tussen etherische sinaasappelolie en botbreuken. Daaruit bleek dat mensen die deze etherische olie inhaleerden minder pijn ondervonden.

Hoe gaan we etherische olie van zoete sinaasappel gebruiken?

Toepassingen etherische olie van zoete sinaasappel

Zenuwaandoening

Breng 3 druppels etherische olie aan op de zonnevlecht. En/of de voetzolen. Je mag dit verschillende keren op een dag herhalen.

Ontspannend gevoel

Voeg 10 druppels zoete sinaasappelolie toe aan een aroma diffuser. Je kan er extra nog 5 druppels kruidnagel aan toevoegen. Dit om te genieten van het warme gevoel van de winter. Deze zal u gemoedstoestand verbeteren. Je krijgt een meer ontspannen en relaxerend gevoel.

Spierpijn of ontstekingen

Meng 8 à 10 druppels zoete sinaasappelolie met 100 ml kokosolie. Breng dit mengsel aan op de plaats waar je last ondervindt. Je zal zien dat de pijn of ontsteking verlicht.

waarschuwing

Verboden bij kinderen en zwangere vrouwen. Of vrouwen die borstvoeding geven. Huidirritaties mogelijk indien rechtstreeks op de huid aangebracht. Bouw het gebruik van etherische olie langzaam op. En gebruik een draagolie. Let op als u dit in warm water gebruikt. Of wanneer u een gevoelige huid hebt of juist de benen hebt onthaard. Dit zou kunnen roodheid of irritatie veroorzaken. Begin dus liever met een lagere dosering.

Wanneer u deze etherische olie aanbrengt mag u de huid erna of enkele uren later niet blootstellen aan de zon of Uv-licht (fototoxiciteit). Let hiermee zeker op! Bewaar de zoete sinaasappelolie liever op een koele plaats.

Belangrijke informatie:

Sensha biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling. Wanneer u een ernstige gezondheidstoestand heeft of medicijnen gebruikt, dient u een arts te raadplegen.